РезервацијаЕскурзии

За Ваше поголемо задоволство, можеме да Ви понудиме неколку еднодневни ескурзии со цел да си го максимизирате Вашето задоволство од престојот во Хотели Дрим.

Овие тури се организираат во соработка со агенција Life is Good travel&tours.

Еве дел од понудата:

 

 

  • Охрид - Св.Наум - Битола
 

Појадок. Факултативна посета на манастирот Свети Наум Охридски. Манастирот се наоѓа во близина на изворите на Црн Дрим, која тогаш истекува од Езерото во Струга. Свети Наум бил познат по неговата чудотворна моќ. Свети Климент Охридски, ја изградил првобитната црква и манастир тука во 900-тата година од нашата ера. Возење низ живописните села на Пештани, Трпејца и Љубаништа. Ручек во национален ресторан. Заминување за Битола. Вториот по големина град во Македонија и важно историско место. За време на отоманскиот период, многу европски земји имале свои конзуларни претставништва тука. Во истиот период, познатиот турски реформатор Кемал Ататурк, всушност учел во Битола, во Отоманската воена академија. Разглед на градот - на главната улица "Широк Сокак", Старата чаршија, Јени џамија и Исак Челаби џамија, стариот антички град Хераклеа и Саат кулата. Ние не треба да заборавиме да го посетиме и военото средно училиште "Кемал Ататурк". Ручек во ресторан “Корзо”. Нашиот пат не води во Ресен со приказната за Маково, село каде Elveda Rumeli е снимен. Во Ресен ќе ја видиме куќата на Ахмед Нијази Беј и неговиот Сарај. Заминување за градот Охрид. Враќање во хотел. Вечера. Ноќевање.

 

 

  • Струга - Тирана - Круја - Охрид

 

Појадок. Заминување кон Тирана. Ескурзијата вклучува: католичка катедрала, Етем бег џамија, Националниот историски музеј, плоштадот на Скендер Бег; Куќата на опера во Тирана.

По ескурзијата на градот, заминување кон градот Круја (30 километри од Тирана). Круја е е родното место на Скендер бег, основач на Првата средновековна албанска држава, и еден од најубавите градови на Албанија. Ескурзијата на Круја вклучува: Етнографскиот музеј; Замокот на Скендер Бег. Традиционалната чаршија на Круја каде познатите рачно изработени теписи може да се најдат, како и сувенири направени од алабастер и многу други автентични ракотворби. Ручек е организиран во еден од националните ресторани во Круја.

Поаѓање од Круја кон градот Драч, пристигнување во доцните попладневни часови, сместување во хотел, вечера.

 

  • Струга - Вевчани

 

Појадок. Ескурзија на градот Струга. Заминување кон селото Вевчани. Вевчани се наоѓа во подножјето на планината Јабланица, 14 километри оддалечено од Охридското Езеро и градот Струга. Тој има над 2500 жители и своја локална самоуправа. Посета на Вевчани Извори - едно од најубавите во Македонија. Исто така, може да го посетат светилиштата во Вевчани, вклучувајќи ја црквата Свети Никола (19 век), трите "параклиса" на местото на Вевчанските извори  и други светилишта во близина на Вевчани. Ручек во традиционален македонски ресторан. Поаѓање од Вевчани. Сместување во хотел, вечера.